Organik Bal

images
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bal hepimiz için vazgeçilmez besin ve şifa kaynaklarından biridir. Her yaşta insanın beslemede kullanabileceği ideal besin maddesi olan bal vazgeçilemez olmakla birlikte Hakk’ın biz insanlar için en güzel nimetidir. Bu konuda Yeniçağ gazetesi yazarı İsfender Korkmaz şunları anlatmaktadır.
“Kamuoyunda bal konusunda yanlış bir anlayış vardır… Kristalize olan, halk diliyle şekerlenen bala iyi bal gözüyle bakılmıyor. Gerçekte ise tam tersine, iyi ve katkısız bal şekerlenir. Balın kristalleşmesi içindeki dekstrozun tanecikler haline gelmesi sonucu balın akıcılığını az veya çok kaybetmesidir. Bu sonuç balın özelliğidir.
Eğer balı kristalize olarak yemek istemiyorsanız, bal kavanozunu sıcak su dolu kap içine koyun kendiliğinden şekeri çözülecektir. Dikkat edilmesi gereken, balın sıcaklığının 60 dereceyi geçmemesidir. Eğer 60 dereceyi geçerse ve kötü depolama şartları olursa, balın kimyasal yapısı bozulur, zararlı hale gelir.
Söz gelimi, ısıtılınca balın içindeki kimyasallardan diastas sayısı düşmektedir. Diastas sayısının mevzuat değeri, çiçek ballarında en az 8’dir. Bu değerin daha düşük çıkması dolum tesislerinin balı ısıtmasından ileri geliyor. Gerçekte bal petekten süzüldükten sonra, işlemeye gerek kalmadan doğrudan kavanoza konulabilen bir üründür. Fakat bal firmaları, özellikle balın içinde kalmış olan ince petek, polen vs.. leri ince filtreden geçirmek ya da balın donmasını engellemek için genellikle ısı işlemi uyguladıklarından diastas sayısı düşer.
Yine, bal ısıtılınca veya depo şartları kötü olunca içindeki kimyasallardan Hidroksi Metil Furfurol’un değeri artıyor. Bu kimyasalın mevzuat değeri en çok 40’tır. Bal 60 derecenin üstünde ısınırsa veya uzun süreli ısınırsa bu değer artıyor. Bu değerin artması balın besin değerinin düşmesi demektir. Ayrıca bal ısıtılınca, rengi de daha koyu olmaktadır.”
Yeni yılınızın ve her gününüzün bal güzelliğinde, bal tadında olması dileğiyle…
 
This entry was posted in Yazılarım. Bookmark the permalink.

Comments are closed.